När virus drabbar barn: Ture, 10 år

10-åriga Ture var en glad och positiv liten kille som älskade fotboll. Den stora drömmen var att få spela fotboll i Liverpool när han blev stor, och han kunde stå i timmar och träna skott mot fotbollsmålet i familjens trädgård. Allt han tog sig för blev bra, och han hade hela livet framför sig.

Men i somras, en helt vanlig augustikväll, insjuknade Ture i en rejäl magsjuka. Efter en intensiv kväll och natt, med kräkningar och även kraftig huvudvärk, lät Tures föräldrar honom sova ut så att han skulle få sova bort magsjukan. De kollade till honom flera gånger under förmiddagen och han tycktes sova djupt och lugnt. Vid lunchtid var det dags att väcka honom men då var han inte kontaktbar.

“Vi ringde 112 och ambulansen kom snabbt. Ture vaknade fortfarande inte och väl på sjukhuset sövde de ned honom samt medicinerade mot både bakterier och virus för misstänkt hjärnhinneinflammation”, säger Tures mamma 

Familjen blev väldigt väl omhändertagna av räddningstjänst och personal på sjukhuset och de arbetade snabbt för att hjälpa Ture.

Dagarna på sjukhuset gick och Ture låg nedsövd. Vissa värden blev bättre och man kunde utesluta vissa typer av virus och hjärnhinneinflammation. Men i hjärnan pågick någon form av inflammatorisk process med kramper som läkarna inte lyckades häva. Under den här tiden genomgick Ture också en operation för att lätta på trycket i hjärnan och mot slutet av tiden på sjukhuset kunde man se på röntgen att han hade drabbats av en infarkt (permanent hjärnskada). 

Läkarna hade kontakt med andra läkarteam runt om i Sverige och man sökte brett efter en lösning. Kräksjukeviruset läkte ut, men den inflammatoriska processen som pågick i hjärnan gick inte att stoppa. Efter tio dagar på sjukhuset orkade Ture inte mer och läkarna stängde av respiratorn.

“När förloppet var igång var det inte möjligt att stoppa. Vi vet att vi inte hade kunnat göra något annorlunda. Det hade inte spelat någon roll om vi hade väckt honom tidigare eller kommit in tidigare till sjukhuset”, säger Tures mamma 

Ture växte upp i ett hus ute på landet med egen badbrygga där han har spenderat en hel del tid i vattnet, men också hoppandes på studsmattan, runt pingisbordet, framför olika TV-spel eller nynnandes vid sitt keyboard. Familjen är aktiv och gillar att resa, både till varma ställen och till nöjesparker som High Chaparall, Kolmården och Gröna Lund, men också till sommarstugan i Öregrund som har varit en given sommaraktivitet i alla år. Varje vinter har familjen åkt till stugan i Sälen för att åka skidor och snowboard. Ture var alltid snabbast nedför backen.

“Ture var väldigt omtänksam och ville att alla runt om honom skulle må bra. Hans kompisar har sagt att det alltid var så lätt med honom, att det sällan blev tjafs när de lekte och att de alltid turades om. Han var en fantastisk bror, son, kusin, vän och barnbarn”, säger Tures mamma 

Efter Tures bortgång fortsatte läkarna att försöka finna svar på vad det var som hade hänt. Länge var det oklart vad som hade orsakat den plötsliga sjukdomen, då man inte kunde hitta något specifikt virus i hjärnvätska eller ryggmärgsvätska. Men efter några månader med ytterligare genomgångar och tester (av bland annat hjärnbiopser och tidigare blodprover) kunde Tures föräldrar få svaret att det med största sannolikhet var vinterkräksjukevirus (Calicivirus) som var orsaken. 

Även om Tures fall är ovanligt, så har man kunnat hitta några liknande fall i Japan med samma virus och utgång. Ett mycket snabbt och ofta dödligt förlopp av ett till synes ofarligt virus. Tures föräldrar har även fått höra av närstående att även vattkoppor och herpesvirus kan orsaka samma typ av förlopp. 

Tures mamma berättar att det var ett otroligt kompetent läkarteam som tog hand om Ture, och att hon i efterhand imponerats av och inte kunnat önska sig något annat stöd än det som hon och familjen möttes av samt fått i efterhand. Däremot hoppas hon att virusforskningen går framåt så att man i framtiden kan medicinera och vaccinera mot dessa vanliga virus. Hade det funnits en medicin mot vinterkräksjukevirus är det möjligt att man hade kunnat häva den process som hade påbörjats i Tures hjärna. 

“Vi har haft maximal otur att ett helt vanligt virus slog ut hela hjärnan. Det ska inte behöva hända. Min absoluta önskan är att virusforskningen går framåt så att inga fler barn och familjer behöver drabbas av detta”, säger Tures mamma 

Denna text är del av Pandemifondens initiativ “När virus drabbar barn”. Barn ska inte behöva kämpa mot virussjukdomar som läkemedel skulle kunna hindra. Därför vill Pandemifonden samla in medel till forskning om detta och sprida kunskap om virus som drabbar barn. Samtliga insamlade medel går oavkortat till forskning om ändamålet. Vill du stödja forskningen? Swisha valfri gåva till 900 74 85 och märk gåvan med “Barn utan virus”. Tillsammans mot virus som drabbar barn - för en framtid fri från virussjukdomar. 

Fem fakta om Calicivirus: 

  • Calicivirus orsakar vinterkräksjukan; och är den vanligaste orsaken till magsjuka världen över

  • Det finns inga vaccin eller antivirala mediciner mot calicivirus

  • Nästan hälften av alla utbrott av magsjuka via livsmedel är orsakade av calicivirus

  • Infektion av calicivirus kan i sällsynta fall ge neurologiska komplikationer

  • Skyddet efter en infektion är kortvarig och människor kan bli sjuka flera gånger under livet

Previous
Previous

“Inget barn ska behöva kämpa mot virus”

Next
Next

Årets Virushjälte:“Vi har gemensamma problem som vi kan lösa tillsammans“