Intervju med Benedikt Stunz: Mottagare av Pandemifondens Sigvard Olofsson-pris 2024

Forskaren och läkaren Benedikt Stunz tilldelades i slutet av 2024 Pandemifondens Sigvard Olofsson pris. Priset delas ut till en forskare som gjort viktiga insatser inom fältet virus och pandemier, och för Benedikt är erkännandet både glädjande och motiverande. 

På bilden: Benedikt Stunz

- Det känns otroligt bra att få det här priset. Det är inte så ofta man blir uppmärksammad i forskningsvärlden, så det betyder mycket – både personligen och för att min forskning uppmärksammas, säger Benedikt Stunz. 

Benedikts forskning fokuserar på varför virusinfektioner yttrar sig så olika hos olika människor. Medan vissa utvecklar svår eller långdragen sjukdom, klarar sig andra med milda eller inga symtom alls. Den avgörande faktorn är ofta immunförsvarets reaktion. 

- Immunförsvaret spelar en central roll i hur sjukdomen utvecklas. Jag undersöker även hur olika läkemedel påverkar det antivirala immunförsvaret och hur immunceller reagerar vid infektion. 

Medlen från utmärkelsen kommer att användas för att fördjupa forskningen kring hur läkemedel påverkar immunceller. En del av arbetet sker i samarbete med forskare vid Trinity College Dublin, som är experter på immuncellernas metabolism – ett område som tros spela en viktig roll i hur immunförsvaret svarar på läkemedel.  

Eftersom Benedikt även arbetar kliniskt som läkare upplever han det ofta som en utmaning att hitta tid för forskningen. 

- Tack vare ett tidigare forskningsanslag fick jag möjlighet att prioritera forskningen, men man känner sig ofta i limbo mellan två världar. Samtidigt kan kombinationen vara en styrka – det kliniska arbetet ger nya perspektiv som verkligen kan gynna forskningen. 

Benedikt menar att en djupare förståelse för immunförsvarets balans är avgörande för att förbättra både behandlingar och pandemiberedskap. 

- Immunförsvaret kan ibland reagera för svagt – men vid infektioner som COVID-19 har vi också sett hur en alltför stark reaktion kan förvärra sjukdomen. Med bättre kunskap kan vi identifiera patienter med hög risk för svår sjukdom och hitta behandlingar som styr immunförsvaret i rätt riktning. 

Benedikt har redan inlett studier som undersöker hur läkemedel påverkar immuncellernas antivirala funktion, och särskilt vilken roll immuncellernas metabolism spelar i detta. 

- Jag hoppas att detta ska leda till mer specifika behandlingar i framtiden. 

För Benedikt kommer Pandemifondens utmärkelse vid precis rätt tidpunkt.  

- Jag är i färd med att starta upp en egen forskargrupp, så det här är verkligen en stark motivation att fortsätta – både med forskningen och med det kliniska arbetet. 

Next
Next

Intervju med Daniel Sheward: Mottagare av Eva Marie Fenyö-priset 2024