Intervju med Daniel Sheward: Mottagare av Eva Marie Fenyö-priset 2024
Virologen Daniel Sheward tilldelades Eva Marie Fenyö-priset 2024 av Pandemifonden för sina viktiga insatser under covid-19-pandemin. Priset delas ut till en ung forskare som på ett särskilt betydelsefullt sätt har bidragit till att stödja och uppmuntra forskning om virus – och för Daniel är det ett erkännande han delar med många.
På bilden: Daniel Sheward
- Jag känner mig väldigt hedrad över den här utmärkelsen. Men det här var inte bara mitt arbete, utan ett resultat av en gemensam insats under en helt unik tid. Det hade heller inte varit möjligt utan samarbeten mellan flera institutioner, säger Daniel Sheward
Under pandemin var Daniel en del av det svenska arbete som i realtid övervakade befolkningens immunitet mot SARS-CoV-2. Eftersom viruset ständigt förändrades, ibland på sätt som påverkade vaccinernas effektivitet, var det avgörande att snabbt kunna identifiera nya virusvarianter och bedöma behovet av uppdaterade vacciner eller boosterdoser.
- Det var ett samarbetsprojekt med målet att ge snabb och tillförlitlig kunskap till det offentliga, under en snabbt föränderlig situation.
Daniels intresse för virus väcktes tidigt. Han växte upp i Sydafrika och såg på nära håll de förödande effekterna av hiv, vilket ledde honom in på virologin.
- Jag har alltid varit fascinerad av virus, men att växa upp där och då gjorde ämnet väldigt konkret.
Med priset följer också ekonomiskt stöd som nu går till att stödja och bygga upp hans nya laboratorium vid Karolinska Institutet. Forskningen fokuserar på att utveckla bättre vacciner och använda vaccination som ett centralt verktyg för pandemiprevention och beredskap.
- Den här typen av finansiering är otroligt värdefull när man startar upp en ny forskargrupp. Det ger oss den flexibilitet som behövs för att utforska nya idéer.
Ett av de största praktiska hindren under pandemin var den enorma takt och noggrannhet som krävdes för att resultaten skulle kunna användas i realtid i folkhälsoarbetet.
- Det var en stor utmaning att hinna få fram relevanta resultat i takt med att viruset förändrades – men också avgörande för att beslutsfattare skulle kunna agera snabbt.
De intensiva studierna av SARS-CoV-2 har samtidigt gett viktig kunskap om virusets utveckling och om hur immunförsvaret reagerar, vilket har ökat vår förståelse för immunitet mot coronavirus. Den kunskapen kommer nu till användning i arbetet med att ligga steget före nästa virus.
- Med det vi vet idag har vi bättre förutsättningar att agera proaktivt istället för reaktivt när nästa hot dyker upp.
Nästa steg för Daniel och hans team blir att ta sig an grundläggande frågor kring vaccinutveckling.
- Vi arbetar för att ta fram vacciner som ger ett bredare skydd, med målet att vi inte bara ska kunna hantera pandemier bättre – utan faktiskt förhindra att de uppstår.
Och även om priset betyder mycket, är Daniel tydlig med att det verkliga arbetet fortfarande ligger framför oss:
- Jag är väldigt tacksam för det här erkännandet – men jag är också mycket medveten om att det finns mycket kvar att göra.