Om vetenskap & virus med Emma Frans

Med ett engagerande sätt att förmedla komplex vetenskap till allmänheten har Emma Frans blivit en centralfigur i den svenska vetenskapskommunikationen. Som forskare, författare och föreläsare strävar hon efter att bryta ner barriärer mellan vetenskap och samhälle. Med många järn i elden är hon ständigt aktuell, nu allra senast med podcasten A-kursen samt boken Expertparadoxen. Sedan 2021 är vi stolta över att även kunna kalla Emma för Pandemifondens ambassadör. Vi frågade Emma om hennes tankar kring virusforskning, vetenskapens roll, varför hon valde att bli epidemiolog samt vad hennes förhoppningar är framåt. 

  • Hej Emma, du är epidemiolog, författare, skribent och en sann kunskapsspridare. Med alla järn i elden, hur kan en dag se ut för dig?
    Det varierar verkligen, men ett par dagar i veckan brukar jag arbeta hemifrån. Då arbetar jag både med forskning och populärvetenskapligt skrivande. Dessutom förbereder jag mig inför eventuella föreläsningar, poddinspelningar och andra uppdrag. Övriga dagar kan se ut lite hur som helst. Jag föreläser en hel del inom landet, och ibland utanför, så i vissa perioder blir det mycket resor.

  • Berätta, varför valde du att bli epidemiolog och vad forskar du om?
    Jag minns att jag under min grundutbildning besökte dåvarande smittskyddsinstitutet och tyckte det vad oerhört spännande att höra om det ”detektivarbete” som utförts för att stoppa Sars i början av 00-talet. Det var nog första gången jag insåg hur spännande det var med epidemiologi. Området passar också mig eftersom jag är mer intresserad av kvantitativ vetenskaplig metod än av en specifik sjukdom. Jag kan använda mina kunskaper inom många områden – allt från smittsamma sjukdomar till ADHD och depression.

  • Under 2023 kom du ut med boken Expertparadoxen, vad handlar den om?
    I boken gör jag upp med oss experter som både har möjlighet att hjälpa människor genom att sprida kunskap, men som också kan göra stor skada när man använder sin ställning på ett oansvarigt sätt. Många av tankarna dök upp hos mig under pandemin när jag själv brottades med dessa frågor.

  • Varför är det viktigt att förstå vad vetenskap är och hur det funkar? 
    Jag tycker inte att människor ska ha blind tro på auktoriteter, inte heller inom medicin. Men för att kunna kritiskt granska olika påståenden och fatta informerade beslut behöver alla förstå vad vetenskap är och inte är.

  • Du har nyligen startat en ny podd, berätta om den?
    Podden heter A-kursen och jag gör den tillsammans med vetenskapsjournalisten och poddgeniet Clara Wallin. Syftet är att ge lyssnaren grundläggande kunskaper i ämnen som kastas runt, debatteras högljutt och ibland helt missuppfattas. I podden intervjuas forskare och universitetslärare och jag och Clara kopplar ämnet till både historiska och nutida sammanhang.

  • Du är Virus- och pandemifondens ambassadör vilket vi är så glada för. Varför är det viktigt att sprida kunskap om virussjukdomar och virusforskning tycker du?Under pandemin blev det ytterst tydligt hur viktigt det är att både allmänheten och beslutsfattare har grundläggande kunskaper om virus. Men även i ”normaltider” är kan denna typ av kunskaper påverka folkhälsan positivt, inte minst i tider där så mycket desinformation sprids på digitala plattformar.

  • Vad hoppas du på framåt, när det kommer till virusforskning och virussjukdomar?
    Jag hoppas att dessa frågor ska prioriteras, inte bara när det sker akuta kriser. Om vi skulle bli bättre på att förebygga och behandla virussjukdomar skulle det ha en enorm påverkan på global hälsa och välmående.

På instagram heter Emma @emma_frans

Next
Next

Livet med postcovid: Helena