Blir vi bättre på virusskydd?

Virusforskaren Tomas Bergström vill inte vara naiv. Urbaniseringen gör att risken för smittspridning av virussjukdomar ökar. Samtidigt har världen blivit bättre på diagnostik och profylax senaste åren vilket gör att virussjukdomar kan upptäckas tidigare och spridningen påverkas.

Tomas Bergström är professor i virologi vid Göteborgs universitet. Han har jobbat med virussjukdomar hela sitt liv. Som proffs på diagnostik på ett av Sveriges största viruslaboratorium kan han en hel del om hur virus drabbar barn.

Vad är det som särskiljer virusinfektioner hos barn?

Det är att de får alla sjukdomar för första gången och måste gå igenom alla infektioner under uppväxten utan ett fullt utvecklat immunsystem. Men vid fem års ålder har de flesta barn gått igenom de flesta infektionerna och skaffat sig en naturlig immunitet. I Sverige får vi skydd mot många virus genom barnvaccinationsprogrammet.

Hur snabbt kan vi ta fram antivirala läkemedel mot nya virus?

Man kan tro att det skulle ta endast 6 månader som det gjorde när vi tog fram covid-19-vaccinet. Men mot de flesta andra virus har utvecklingen tagit mellan 10-14 år, som HIV-viruset till exempel. Viruset upptäcktes 1983 och det första läkemedlet kom efter 10 år. Men då viruset blev 100 procent resistent mot detta första läkemedel så funkade inte behandlingarna. År 1997 kom trippel-behandlingen mot HIV, en kombination av tre läkemedel som gav bättre prognos, alltså 14 år efter virusets upptäckt. 

Hur ser det ut med diabetes typ 1 som drabbar barn? 

Debutåldern för typ 1-diabetes är i 10-årsåldern. Diabetes typ 1 skiljer sig från diabetes typ 2 som ju utvecklas av dålig kost och motion. Men för diabetes typ 1 har man ännu ingen förklaring. Denna sjukdom tillhör det vi kallar för autoimmuna sjukdomar, när vi ser att immunförsvaret ger sig på den egna kroppen. Därför är det viktigt att leta efter virus i vanliga sjukdomar som vi inte vet vad de beror på.

Det är mycket som talar för att diabetes typ 1 orsakas av virus, men det skulle också kunna vara bakterier och andra parasiter. Det är helt enkelt svårt att veta eftersom att när du får diagnosen diabetes, då kan virusinfektionen vara över för länge sedan. 

Vad tror du om framtiden, kommer vi få ett bättre skydd mot virus för barn? 

För det första, det kommer att finnas ett enormt behov av antivirala läkemedel och vaccin. Det beror på att vi reser mycket, flyttar till storstäder och har våra barn på dagis. Urbaniseringen gör att problemet med virusspridning kvarstår. Vi kan även se att pandemierna duggar mer tätt i modern tid, vi har ungefär haft en pandemi varje år under de senaste tio åren, även om alla inte får global spridning. Detta kommer att fortsätta.

Men får vi inte lite bättre skydd, ju mer kunskap vi får?

Jo, vi har till exempel blivit väldigt mycket bättre på diagnostik senaste åren. Det gör att vi mycket snabbare kan ta reda på virus det rör sig om när sjukdomar sprids. Och direkt man vet det så kan man kommunicera hur människor ska undvika att bli smittade. 

Så var det ju till exempel med apkoppor 2021, vilket gjorde att spridningen försvann på endast ett halvår. Så var det ju även under covid-19, då man kommunicerade vikten av att tvätta händerna och att hålla avstånd vilket åtminstone minskade spridningen av influensa- och RS-virus.

Men sedan kan det ju också komma något som är värre än covid-19. Som digerdöden och spanska sjukan till exempel, som förmodligen var mycket värre än covid-19-pandemin och som även drabbade barn. 

Så, du är delat positiv och pessimistisk om framtiden?

Jag är kanske inte pessimistisk, men vi ska inte heller vara naiva. Det kommer nya pandemier och virus. Och alla former av ökad kunskap och bättre virusforskning, läkemedel och diagnostik kan minska effekterna av nästa virusutbrott, så är det bara.

Stötta kampanjen “När virus drabbar barn” här.

Previous
Previous

När virus drabbar barn: Julia, vän till Tures mamma

Next
Next

När virus drabbar barn: Alice, 16